Wat na de Start 2 Kajak

Je hebt net de Start to Kajak achter de rug en bent lid geworden van onze Club. 

Maar wat hebben we je allemaal te bieden ?

De kajaksport telt verschillende disciplines en in een eerste fase stellen we voor dat je de tijd neemt om deze te ontdekken. 

Hieronder vind je de disciplines die in onze club beoefend worden :

  • Toertochten : Dit is ongetwijfeld de meest toegankelijke discipline.  We maken een dagtocht op een rivier of  kanaal.  Het gaat altijd om vlak of rustig stromend water en eens je de technieken die je tijdens de start to kajak hebt geleerd onder de knie hebt kun je hieraan deelnemen.  Noteer alvast de eerste zondag van de maand  ! 
  • Zeekajak : Zoals de naam het zegt gaat het hier om kajakken op zee of een groot meer.  Om hieraan deel te kunnen nemen moet je de specifieke rescue technieken onder de knie hebben. Als je in het water terecht komt midden op zee, moet je ter plaatse terug in je kajak geraken.  Naar de kant zwemmen is immers geen optie.  Deze sport wordt beoefend in een specifieke zeekajak met waterdichte compartimenten en je gaat nooit alleen de zee op, maar altijd in groep !
  • Wildwater : Bij wildwatervaren gaan we rivieren met stromend water afvaren.  Dit kan gaan van vrij rustig water tot echte bergrivieren.  Om dit op een veilige manier te kunnen beoefenen moet je de nodige technische skills onder de knie hebben.  De eerste stap hiernaartoe is de workshop ‘Start to stromend’ .  Ook deze discipline beoefen je steeds in groep !
  • Kano : Tijdens de Start to kajak heb je in een kajak gevaren met een peddel met dubbel blad.  Een Canadese kano is een stuk groter, je zit geknield en je vaart met een enkelbladige peddel.  Dit vraagt een specifieke vaartechniek die je kunt leren tijdens onze Start to kano.

Voor zeekajak en wildwatervaren gebruik je altijd een spatzeil om het water uit je boot te houden.  Maar dit betekent wel dat je moet leren om veilig uit je kajak te geraken als je per ongeluk in het water terecht komt.  Dit kan tijdens onze zwembadsessies in de winter.  Op zaterdagavond van november tot eind februari kun je in het zwembad van Wilsele leren om je spatzeil los te trekken.  Eens dat goed lukt, kan je in een later stadium ook de ‘eskimorol’ aanleren.

Maar wat zijn nu de logische eerste stappen ?

We stellen voor dat je regelmatig naar de woensdagtraining komt :

  • Je hebt een aantal technieken aangeleerd, maar nu komt het erop aan dat je deze verder inoefent : neem een wildwaterboot en oefen het rechtdoor varen, oefen de verschillende peddelslagen die je hebt geleerd (boogslag, wrikken etc …)  En als je het niet meer goed weet, leggen we je het graag nog eens uit. 
  • Daarnaast moet je voldoende uithouding ontwikkelen.  Zelfs bij het toervaren leggen we meestal een twintigtal km af en halverwege uitstappen is niet echt een optie.

Eens je de basistechnieken voldoende onder de knie hebt, kun je je ook inschrijven voor de technische training op vrijdagavond.