De kajaksport

Water, zeker stromend water, is een van de krachtigste natuurelementen en heeft steeds velen gefascineerd om het leren te bedwingen.

Het sportief bevaren van waterlopen heeft dan ook verschillende takken van sport opgeleverd die stuk voor stuk aangepast zijn aan het type van waterlopen en de daarbij behorende uitdagingen.

Het recreatief bevaren van rivieren, zoals dat in Belgie kan op de Lesse, de Ourthe of de Dijle stelt voor de meeste beoefenaars geen grotere uitdaging dan eens een dag lekker genieten van het mooie landschap en zorgen dat het geen nat pak oplevert. Wanneer het element  “sport” er komt bij kijken wordt de lat wel aanzienlijk hoger gelegd om met lichtere, minder stabiele boten steeds grotere uitdagingen aan te gaan die meer en meer vaartechniek vereisen. De grenzen van wat mogelijk is met de kajak, zijn de laatste jaren aanzienlijk verlegd. Men kan nu een hele waaier van takken van sport beoefenen, gaande van het rustige varen op vlak water tot het meest extreme spelevaren op enorme wildwaterrivieren. Een overzicht :

op vlak of stilstaand water : – sprint– lange afstand en marathon– polo
op verblokte (berg) rivieren :– afdalingsrace– slalom– rodeo– afvaren van (extreme) trajecten

Daarnaast mogen zeker het brandingvaren en tourtochten op zee niet worden vergeten.

Elk van deze disciplines stelt andere eisen aan de fysieke voorbereiding en de technische bagage van de beoefenaar. Het goede nieuws is dat Belgie de mogelijkheden biedt om in clubverband heel goed voor al deze takken te trainen en regelmatig aan wedstrijden deel te nemen op alle niveaus.

Meer info kan worden gevonden op de overzichtelijke website van Peddelsport Vlaanderen: https://www.peddelsport.vlaanderen