Stromend water

Beste aspirant wildwater.

Je leest deze tekst omdat je waarschijnlijk interesse hebt om wildwater te gaan varen.

Terecht, het is een fantastische sport die een boeiende combinatie is van natuur, avontuur, inspanning en ontspanning. Het is ook een vrij technische sport waarbij veiligheid een belangrijke rol speelt en je stapje voor stapje moeilijker water kunt gaan varen. Wildwater rivieren worden geclassificeerd in een internationale schaal waarbij de ‘moeilijkheidsgraad’ oploopt van klasse I tot klasse VI. Hierbij is klasse I licht stromend water, en VI (nagenoeg) onbevaarbaar. Een beschrijving van de eigenschappen van deze klasses vind je hier. (LINK)

Binnen onze club varen we wildwater op verschillende klasses variërend tussen klasse I en IV.

In deze tekst proberen we het traject te beschrijven dat je als beginnende vaarder kunt doorlopen om op een veilige manier te groeien in de sport.

We bieden als club een heel aantal verschillende kayakactiviteiten aan. We maken hierbij een onderscheid tussen VAARmomenten en LESmomenten. In beide gevallen ga je varen, in beide gevallen kun je leren. Het accent ligt anders. Lesmomenten zijn intensiever en duidelijker gestuurd dan de gezellige vaarmomenten (waarop er wel begeleiding is maar geen LES).

Met de lesgevers wildwater hebben we geprobeerd een lijst op te stellen van vaardigheden waarvan we denken dat ze passen bij de verschillende klasses. (LINK)

Belangrijk om te benadrukken is dat je jezelf (en ons ;-)) de tijd moet gunnen om deze vaardigheden aan te leren. Ruwweg zou je kunnen stellen dat je ongeveer een jaar of anderhalf nodig hebt om alle vaardigheden te leren om een klasse volledig te beheersen en dus autonoom te kunnen varen. In de visietekst beschrijven we het verschil tussen ‘meegaan’ en ‘autonoom varen’. (LINK) Natuurlijk moet je dat jaar niet in je luie zetel blijven zitten, maar moet je kilometers maken, in je boot, op het water, tijdens de trainingen op de vaart maar ook op de verschillende tochtjes op stromend water. Vooraleer je klasse 1+ beheerst, moet je gemiddeld toch minimaal een 5-tal tochtjes meegaan op dat water. Dit aantal neemt exponentieel toe naarmate de klasse stijgt.

Eerlijkheidshalve zeggen we er graag bij dat de meeste vaarders in onze club zich ‘settelen’ op klasse 2+/3. Dat is het niveau waarop het varen zeker avontuurlijk is, maar de risico’s relatief beperkt blijven.

Zoals je op de wild en stromend water kalender (LINK) kunt zien, bieden we doorheen het jaar verschillende LES momenten aan op verschillende niveaus. Dit zijn de ideale momenten om weer een stap te groeien in de sport. Voordat je mee kan doen aan bepaalde activiteiten moet je bepaalde andere gevolgd hebben. Zo moet je wat de lesmomenten betreft:

  1. spatzeil training gevolgd hebben voor start to stromend (S2S)
  2. S2S gevolgd hebben voordat je mee kan op de tochtjes op de 3e zondag van de maand.
  3. “de 3e zondag van de maand” tochtjes meegedaan hebben voor Sault-Brenaz (SB)
  4. SB voor de alpen trainingsweek

Bij zowel de les- als vaar-momenten die we organiseren op stromend water zullen we er bij vermelden op welke klasse deze doorgaat. Zodat je al een idee hebt of het iets voor jou kan zijn. In geval van twijfel, aarzel niet om de begeleider van dienst te bevragen.

Voor al je vragen over stromend water en alles wat daarbij komt kijken (hoe onnozel ze ook lijken) kan je terecht bij de lesgevers, leden van de WW werkgroep of je iets meer ervaren collega-vaarders. Deze laatste verwijzen je, indien nodig, graag door naar de juiste begeleider of lesgever.

Tot snel, op het water.

Team Wildwater Tim, Thomas, Joke, Jeroen, Ralf, Kamiel