Berichtenstroom

Voor veel mensen blijkt de communicatie voor de daguitstappen niet zo helder.

Het zit zo, voor het beleven van onze sport zijn wij vaak afhankelijk van het weer, voor het zeekajakken, en in het bijzonder van de neerslag voor licht & snel stromend water. Vandaar dat dit gewoonlijk een korte termijn planning  vraagt. 

Hoe gaan we te werk ?

  • De leden schrijven zich in voor de berichten waarvoor interesse via Twizzit.
  • Indien er op zondag een tocht gepland wordt sturen we op vrijdagavond/zaterdagochtend  een bericht via Twizzit plus een E-mail naar de doelgroep met vermelding van rivier, afstand en gewenste vaardigheden. 
  • Indien je interesse hebt communiceer je tijdig met de organisator, waarna verdere details volgen.


Hou er rekening mee dat dit steeds over een dagvullende activiteit gaat, er is de verplaatsing naar de rivier en heel wat logistiek ter plaatse alvorens we effectief op het water zitten.

De eerste zondag van de maand voorzien we een tocht die (ook) geschikt is voor beginnende vaarders. Verder zijn er de vaste waarden die geruime tijd op voorhand kunnen gepland worden , zoals de kampeerweekend ’s  en de wildwater stage in de Paasvakantie.

Het lijkt mij niet nuttig zich in te schrijven voor een groep waarvoor je (nog) niet de juiste vaardigheden bezit. De club zal op regelmatige basis workshops aanbieden waarop de leden zich bepaalde vaardigheden kunnen eigen maken. 

Externe organisaties bieden vaak ook cursussen aan. Zo is er We at Sea voor het zee-kajakken, EuropagaaiZwalker en Stip-Yaks voor wildwater varen, Canad voor het kanoën. Het loont zeker om eens over de clubgrenzen heen te kijken.

Verder zijn onderstaande berichten vooral op volwassenen gericht, de werkgroep jeugd organiseert specifiek op de jeugd gerichte activiteiten.

Groepen:

Licht stromend water:

Dit zijn toertochten op licht stromend water (vb. Dijle, Dommel, Nete, Ourthe, Semois enz.). In het algemeen, gemakkelijke rivieren die met beperkte vaardigheden kunnen bevaren worden. De lengte van de tocht varieert in functie van de weersomstandigheden en vaak wordt er onderweg gestopt voor een picknick.

Snelstromend water

In België gaat het vaak over rivieren en trajecten die alleen bevaren kunnen worden tijdens de wintermaanden en aan strenge regels onderworpen zijn zoals; waterstanden, in- en uitstapplaatsen, aanmeldingen. In de zomer zoeken we regelmatig  rivieren op in de Alpen of de Pyreneeën.

Hier zijn gradaties in moeilijkheidsgraad en vereiste vaardigheden (zie wildwater vaardigheden)

Zee kajak of grote tochten op vlakwater

Deze categorie delen we in 2 stukken en worden bevaren met hetzelfde type (snelle) kajaks:

Grote tochten op vlakwater

De naam zegt het zelf, hier wordt er verlangd dat je een bepaalde afstand aan kan, reken op gemiddeld  20 km op rivieren of plassen met stilstaand water.

Zee kajak

Hier gaat het over tochten op bv. de Noordzee, Oosterschelde, Grevelingenmeer enz.

Ook hier moet je een flinke afstand kunnen varen en bovendien moet je over de nodige vaardigheden beschikken opdat je minimum kunt deelnemen aan bv. een geassisteerde redding   (zie vaardigheden)


Ps. In Twizzit kan je makkelijk nakijken voor welke berichten je bent ingeschreven, dit doe je zo:

Je gaat naar “Planning” in de menubalk, bovenaan de planning vind je verschillende tabbladen terug: klik op “Groepen”.  Staat de gewenste groep niet vermeld dan kan je je inschrijven via dit formulier