Ruhr Jeugd 2016

Jeugddag op de Rur vanaf Linnich tot Obermaubach.

In de club is de Roer (soms vermeld als "Ruhr", in Duistland "Rur") gekend als één van de mooie wildbeken in onze Ardennen die ontspringt op het plateau van de "Hoge Venen" in de buurt van het Signal de Botrange. De meesten kennen het WW traject Kalterherberg (Reichenstein) tot  Monschau, of instappen na het vroe-gere "slalomparcours" te Monschau om dan te paddelen tot  Imgenbroich, Hammer of tot aan het eerste stuwmeer te Einruhr.

Zeker niet te vergeten is de "halfoogst" klassieker van Heimbach tot aan de stuw te Obermaubach.
Vanaf daar is de Rur minder gekend omdat er teveel stuwen op liggen.

Onder impuls van de werkgroep jeugd werd op advies van "Rur" kenner Ralf een mooi stukje op het traject Linnich tot Hilfarth verkend.

Op dat deel zijn er mooie vlakke gedeeltes die afwisselen met vlotte, maar rechte "stroomversnellingen".

Kortom : een goed idee om daar met de jeugd een WW stage te organiseren om te gewennen aan vlot stromend water en lichte stroomversnellingen.

De tocht werd voorbereid met een afstapping aan de eerste versnelling waar Ralf uitleg gaf over rivier en de beste vaarroute beschreef.

En de zon was van de partij !!

Na een korte opwarming werd gestart naar de eerste versnelling die er al aankwam na een100-tal meter.   Voor de meesten werd het daar een eerste kennismaking met een "rapide" .....

En dan werd er daar getraind op het invaren om te proberen op de golven te surfen en te traverseren.

Na enkele kilometers kwam een volgende versnelling : de eerste kennismaking met het WW was intussen gebeurd, de eerste schrik was overwonnen en met veel animo werd er lustig gesurfd en getraverseerd.

Na een kleine pic-nic pauze werd er gestreden in het piratenspel om de wimpel van de tegenpartij te veroveren en een behendigheidstest om op het water van kajak te veranderen .... niet simpel !

Wat verder kwam er opnieuw een pooie passage met een flinke stopgolf waarop duchtig gesurfd werd en meerdere keren de kajaks stroomop gedragen werden om die passage nog eens te nemen.

En dan werd deze mooie, maar vermoeiende dag, afgesloten in Hückelhofen waar in het  "Italiaans Ijskaffee"   genoten werd van een heerlijk ijsje ..... waar daarna de verre tocht naar Leuven aangevangen werd... en er onderweg vele oogjes 'dicht' gingen.

Nog speciale dank voor de begeleiders die de jeugd omkaderden.

Link naar meer foto's

Jadem