Dommel van Neerpelt tot Valkenswaard

10 juni 2018 : afdaling van de Dommel van Neerpelt tot Valkenswaard

Het was al een hele tijd over Vlaanderen kwakkelweer geweest met regelmatig felle regenbuien .... maar zondag 10 juni werd aangekondigd als "bewolkt/zonnig".
Op ons klassiek kajakuur van 10:00u aan de start waren 13 kajaks + 1 kano present.
 
Nieuwgierig  werd op de parking aan de start de 2 grote  'lichtgroene eieren' geïnspecteerd die daar geplant staan : het is een WC + een wachthuisje met zitbanken  = een mooi initiatief.
 
In de tussentijd van de shuttle kwam daar een autobus met 'toeristen' aan van een kajakverhuur bedrijf uit Valkenswaard .... het ging druk worden op dat mooi riviertje.
 
De anders 'doorzichtige' Dommel was nog een beetje vertroebeld van de regenval van de vorige dagen maar de waterstand was prima "middelmatig"
De eerste kilometers was het genieten van de prachtige natuur en de stilte in het natuurgebied (je moet we-ten dat de Dommel door enkele beschermde natuurzones kronkelt) waar alleen het plonsen van onze pad-dels onze aanwezigheid verraadde.
Onze tocht werd begeleid door het gezang van de vogels en ergens klonk de 'Leo'-roep van een pauw.
En dan kwam zelfs de zon door de wolken priemen, zalig paddelweer !
Het smalle riviertje werd stilaan breder en kronkelde langs de rietkragen rustig verder, deels in de schaduw van de struiken en bomen in de kant.
 
Maar dan werd het druk :  het genieten werd vlug verstoord door geplons en geroep van gekenterde kano- vaarders van de toeristengroep die met dwarsliggende kano's mekaar in de weg vaarden.
Kajakken blijkt toch moeilijker te zijn dan gedacht.
 
Gelukkig was de pic-nic plaats vrij : overtollig neopreen werd omgewisseld naar een lichtere outfit  en de zonne-olie werd uit de fles geknepen !
 
En dan werd er terug vertrokken voor het tweede deel van de afdaling. De groep 1-dags vaarders was intussen verdwenen en het werd  genieten van de weidse natuurgebied tot aan het eindpunt op een strandje bijna aan de molen van Valkenswaard ... om nadien gezellig te eindigen op het terras 'onder de grote boom' van de ijshoeve - of is het hoeve-ijs ? lekker ...
;-)
 
JaDem