Sluitingstocht VKKF te Lokeren

Sluitingstocht VKKF te Lokeren

Een jaarlijks vast item op de kalender van VKKF is de sluitingstocht die georganiseerd wordt door het TC "Recreatie".
Dit jaar gingen we met een delegatie van 8 paddelaars. Els en Danny maakten deel uit van de organisatie.
 
Er stond een stevige brok op het programma : de grote tocht (24km) ging van start te Mendorp op de Moervaart tot in Klein Sinaai naar Lokeren. In Klein Sinaai was een middagpauze waar deelnemers die de kortere versie namen met vertrek te Stekene op de Stekense vaart kwamen aansluiten. Enkele kilometers voorbij Klein Sinaai wordt de samenvloeiïng van de Moervaart en de Stekense vaart de Durme.
 
Onze rit van Leuven naar Lokeren verliep gezwind .... tot in de buurt van het inschrijvingslokaal : wegeniswerken in de stationsomgeving (met een rommelmarkt op hun parking) veroorzaakten een chaos van toekomende deelnemers. De omlegging naar het VTI was door de organisatie op voorhand gemeld, zelfs met een plan van te nemen omwegen, maar de GPS sloeg tilt want  ... een recente verlegging van de bouwwerf zorgde er nu voor dat de verwarring nog groter werd. Soit, Danny had ons al ingeschreven zodat we binnen het kwartier omgekleed en stand-by waren.
 
Een shuttle naar de vertrekplaatsen was georganiseerd maar wegens de late aankomst van deelnemers, veroorzaakt door die werken, moesten kajaks 'last minute' overgeladen worden naar de auto's die nog een plaatsje op de pakdrager vrij hadden .... uiteindelijk werd met maar een beetje vertraging vertrokken naar Mendorp.
 
En toen begon de fun : onder een stralend najaarszomertje werd vanaf de slipway in het haventje van Mendorp de tocht aangevat. Wie had dat verwacht half oktober .... veel te warm in onze neopreen outfit, ja, wat wil je : we zijn dat gewoon op onze WW tochten, hé.
 
Onze club is eerder 'wild water' gewoon en zodoende komen we zelden, uitgezonderd tijdens onze wekelijkse training, op 'stil' water.
Met onze WW bootjes op kanalen paddelen zou niet zo evident zijn. Zodoende werden voor deelnemers die niet over een eigen zee- of rivierkajak beschikken gepaste clubkajaks voorzien. 
Eizo : al na enkele kilometers  kwamen we tot de vaststelling dat diegenen in hun zeekajaks langzaam afstand namen, zonder echt 'door te trekken' , ..... laten gaan werd ons motto en .... "genieten van het mooie weer" werd de boodschap.
Eerlijk gezegd : een vaart  was naar onze normen een rechtdoor-rechtaan ding maar hier kronkelde de Moervaart door het prachtige landschap waar de bomen al de eerste herfstkleuren vertoonden. En onder het laat zomerzonnetje werd het genieten van de tocht,  afgewisseld door passages onder lage bruggen en waar we zelfs een historische hefbrug passeerden.
En een briesje bracht af en toe wat verfrissing, neopreen hé .....
 
Oef, in Klein Sinaai kwam de middagpauze in 't zicht en met een lekker kommetje soep werden de boterhammen binnen-gespeeld en de dorst gelest. Voor taart waren we te laat.
Er was al ongeveer 14km overwonnen, restte nog een 10-tal tot het eindpunt Lokeren op de "gekanaliseerde" Durme tot ons eindpunt : de haven van Lokeren. Einde van de tocht  want je kan niet verder varen : de (boven) Durme stopt daar.
          in Wikipedia had ik gelezen dat de Durme 'getijde' gebonden was, dat is dus na Lokeren.
 
Na een korte portage tot in het VTI werd de tocht afgerond tijdens een korte plechtigheid door het TC Recreatie met het uitreiken van de 'vaarboekjes' en de huldiging van de club met de meeste deelnemers, club met de meeste jeugd van- daag alsook de club met met meeste aantal deelnemingen tijdens 2016.
 
Te vermelden : aan deze tocht  werd deelgenomen door 193 vaarders uit belgische clubs, waaronder enkele uit Nederland.
 
Het was een  mooie, maar vermoeiende dag, en we weten het nu : vlak water varen is toch nog iets anders dan WW.....
 
 :-)
 
JaDem