Semois weekend 2019

Semois weekend 01/11/2019 à 03/11/2019

Aanwezigen : Danny, Els en Natasja; Jeannine en Michel, Hilde, Sylvie, Mark, Remi en mezelf.
 
Reeds lang naar uitgekeken en eindelijk was het zover: we gingen op kajakweekend aan de Semois!
Ik wist al dat het géén zonnig weekend ging worden, dus had ik mijn zonnecrème thuisgelaten ( minder gewicht mee te sleuren ). Ongelooflijk wat je slechts voor 3 dagen moet meenemen !
 
Vrijdag ochtend verzamelen aan het boothuis en in groep vertrekken. De sfeer was goed! Jeannine, Michel, Hilde en Natasja gingen pas in het laat van de namiddag aan de gîte arriveren.
De vrijdagtocht was van de keuken ( La cuisine ) naar steenjacht ( Chassepierre ), een traject van ongeveer 15 km.
Met een paar kleine valletjes. En de weergoden waren ons niet gunstig gezind; de ganse dag regen !
Danny en Els met de kano, Purple Rain ( Mark met zijn paarse kajak in de regen ), Remi met zijn prachtige lange wit/gele polyesteren kajak, mevrouw Prijon ( Sylvie met haar rode speedboot ) en ikzelf met mijn Ethos ( Koeltransport voor boterhammen en thermos ), waren de dapperen die dit regenweer trotseerden.
Het waterniveau was niet denderend ( ongeveer 3 kuub ) en af en toe werden we onderaan onze boot getrakteerd op een krassend geluid van aaiende stenen ( oei! ). Onze boterhammen werden vlug verorberd want het regende fameus tussen de bomen! Daarna terug het water op om de rest van het traject af te leggen.
Het omkleden aan de uitstapplaats was ook al in de regen, dus zetten we er vaart achter. Het was nog te vroeg om naar de gîte te gaan ( we konden nog niet binnen ) , daarom gingen we ons verwarmen in een plaatselijk café ( de kas van de plaatselijke Horeca spijzen ). Achteraf is de rest van de groep ons daar komen vervoegen. In het café hebben we dan de sleutel van de gîte ontvangen zodat we ons ginder konden installeren. En Jeannine had weeral lekkere lasagne klaargemaakt, waar iedereen goed van gesmuld heeft. Achteraf nog wat nakaarten en spelletjes spelen ( gezelschapsspelletjes hoor ) en iedereen moe maar tevreden gaan slapen.
 
Zaterdag stond het traject van Chassepierre naar Herbeumont op het programma ( ook ongeveer 15 km ).
Zaterdagmorgen stond er een paard voor de gîte. Jeannine was de politieagente die teken gaf dat de chauffeurs moesten vertragen, terwijl Sylvie het paard bedaarde en richting weide stuurde. Mark was de portier van dienst die de poort van de weide open hield. Opdracht volbracht. Toch multifunctioneel, die kajakkers !
Vandaag was de volledige groep op het water behalve Natasja; zij ging niet mee want zij wou 2 dagen wandelen  (waarschijnlijk naar kabouters en bospro….. zoeken ). De voormiddag regende het niet en was het fijn varen tot het noodlot toesloeg! Opeens komen we daar aan een versperring door omgevallen bomen en er was een smalle opening rechts van de rivier. Het zag er nogal woest uit en Danny en Els wagen het toch om deze famueze val te nemen. Ik volgde op een aantal meters en zag ineens het achtersteven van de kano als bij de Titanic de hoogte in schieten. Oh nee, 2 zwemmers!!! Iedereen direct naar de kant om te helpen en zelf uit het water te komen. Het was Remi gelukt ( proficiat ) om deze val probleemloos af te gaan. Danny en Els hadden een primeur, want ze waren nog nooit met hun kano omgegaan ( de wet van kip aan’t spit )!
Nog een spijtige vaststelling was dat die fameuze groene milieuboxen niet waterdicht zijn! De boterhammen van Els en Danny waren ideaal voor mensen zonder tanden. We hebben dan onze boterhammen gedeeld met ons zwempaar .Gedurende de picknick begon het ( weeral ) te regenen. Daarna terug het water op om nu in de gietende regen het tweede deel af te leggen.
Vlug omkleden en dan naar de gite om een goeie warme douche te nemen. Het avondmaal was weeral een schot in de roos : varkenswangetjes met Rodenbach bier ( Jeannine ) en frieten ( Michel, chef van de frietketel ) !
Achteraf nog “hersenkluts”spelletjes gespeeld ( ik ga op reis en neem mee … ), véél gelachen, véél dessert gegeten  terwijl buiten de regen met bakken eruit viel.
 
Zondag stond het traject van Florenville naar Chassepierre op het programma.
Spijtig genoeg moesten we afscheid nemen van Hilde en Mark, want zij keerden nu al huiswaarts ( snif ).
Het was hetzelfde traject als vrijdag maar iets korter ( ongeveer 13 km ). Door de vele regen was de rivier enorm gezwollen : we hadden nu 30 kuub !!! En het ging vooruit, verbazend snel vooruit. Je kon nog amper de omheiningen van de weilanden zien, behalve de bovenste prikkeldraad die meestal zichtbaar was. Hier moest je vooral je stuurkunsten aanspreken. Die ochtend waren de weergoden ons gunstig gezind tot de picknick. Het tweede deel hebben we af en toe regen gehad, maar dit was te verwaarlozen.
Het omkleden aan de uitstapplaats was perfect want het regende niet. Boten opladen en bij dezelfde plaatselijke Horecazaak nog eens ons innerlijke nat gemaakt. Iedereen straalde maar dan werd het tijd om huiswaarts te keren.

Samenvatting

Dit prachtige kajakweekend is weeral voorbij gevlogen. En nee, het was géén stralend weer, maar kajakken is en blijft nu eenmaal een watersport ( water kan ook van boven komen ). Het was speciaal omdat we een beetje vanalles meegemaakt hebben ( weinig water, een Titanic, héél véél water enz ). Op de vraag wat nu de de meeste inspanning gevraagd heeft, het sportieve werk op het water of het verwerken van de vele lekkere desserten, zijn de antwoorden nogal uiteenlopend. Wat zeker is, is de prachtige natuur en omgeving waar we 3 dagen in vertoefd hebben.
Ook de ambiance ( zowel op als naast het water en in de gîte ) en de kameraadschap waren weeral van topniveau.
Purple rain met zijn droge humor, mevrouw Prijon die regelmatig een onverwachtte pirouette maakte, Remi die steeds meer en meer los kwam, enz maakte dat dit 3 daagse weekend een topper van formaat werd.
Bedankt iedereen , jullie waren allemaal geweldig !
Speciaal dank aan Jeannine en Michel voor de catering, Hilde voor het prachtig dessertaanbod, Danny en Els voor de vlekkeloze organisatie!
 
Tot het volgende treffen !
 
Patrick en Ethos,
Gespecialiseerd koeltransport voor boterhammen en thermos!!!
Always at your service!.