Ourthe weekend 2016

Ourthe weekend 2016.

Onze vijfde editie inmiddels, met steeds meer deelnemers zodat we genoodzaakt waren om naar een grotere gite uit te kijken. Dit jaar is het  Grande-Mormont geworden, op enkele kilometers van de Ourthe.

Het is in deze periode van het jaar altijd spannend: gaat er voldoende water zijn?  Voorwaar daags voor vertrek begint  het te regenen.  Waar het heel de tijd nog redelijk van temperatuur was gebleven, zette het Ourthe weekend in met bar koud weer. Tijd om al onze winter kajak spullen boven te halen en mee te pakken.

Dag 1 Ambleve van Stavelot tot Coo.

Aan het botenlokaal werd het nodige materiaal op- en ingeladen. Verdeling van de passagiers over de verschillende wagens om met zo min mogelijk auto’s in caravaan naar Stavelot te rijden, waar de rest ons ging vervoegen. Daar verkenning van de instapplaats en alle boten afladen. Omkleden (brrrr) en het nodige materiaal bij jouw kajak leggen. Tijdens de navette begon de jeugd te voetballen, om warm te blijven. De volwassenen vonden een andere manier om zich te verwarmen, alle boten vanop de parking naar de instapplaats sjouwen. Even regelen (voor de boten volgorde) wie als eerste instapt. Nog even tijd voor een plasje en daar waren alweer de chauffeurs. En hup ieder om beurt in de boot en op het water.  Alle vaarders geteld, 22 stuks in 20 boten.  Na een halfuurtje varen vond Kaat (de jongste kajakster) het nodig om haar duikerspak uit te testen, of wou zij zien hoe snel de papa bij haar kon zijn?  Na het leeghozen van haar kajak is Kaat terug ingestapt om de tocht verder te zetten. Met een temperatuur van 2 graden heel moedig, voorwaar een straffe madam.

Hierdoor was iedereen weer even wakker geschud om toch alert te blijven.  Halverwege het traject was er een versperring  waar de beginners liever uitstapten en hun boot even over de kant sleepten. De jeugdigen die slalomtraining hebben gevolgd, kwamen hier vlot door. Van de andere durvers  werd er eentje afgestraft met een zwempartij.

Nadien werd de rivier meer open, breder en minder moeilijk. Maar ook kouder, meer wind. Zodat iedereen blij was dat we het eindpunt bereikten. Terug een oefening in het warm krijgen door de boten bergop naar de parking te dragen. Vlug omkleden, boten opladen en een boterhammeke eten.

Vandaar in groep naar ons huisje in Mormont. Gelukkig had de huisbewaarder de verwarming reeds opgezet. Bagage uitladen, een bed kiezen en nadien gezellig bij elkaar zitten. De avond kon niet meer stuk met een lekkere maaltijd in het verschiet: soep, lasagne en keuze uit 2 desserts.

Wat ik dacht een minpuntje te zijn (geen vaatwasmachine), draaide uit op een gezellig samenzijn in de keuken met een afwasser, spoeler, afdrogers, wegzetters, die elkaar nog wat plaagden over hun snelheid.

Er verdwenen die avond heel wat mensen opvallend vroeg, onder de wol.

Dag 2 Ourthe / Jeugdactiviteit

Zoals altijd en overal heb je langslapers en vroege ontwakers. Een wijze beslissing van Jeannine om de koffiemachine reeds van ’s avonds klaar te zetten. Zodat deze met 1 druk op de knop aan het werk kon. Vlug de afwas van de glazen van de vorige avond terwijl de bestelling bij de bakker opgehaald wordt.

Deze dag wordt de groep opgesplitst. De werkgroep jeugd had een spel georganiseerd op en rond het meer van Nisramont.  Super teambuilding spelletjes en vlotten bouwen met als beloning lekkere hotdogs.

2 dames gaan die dag wandelen en Pieter gaat met zijn dochtertje naar het zwembad.

De volwassenen varen van La Roche naar Hampteau. Deze keer gaat er wel picknick mee in de boot. De weergoden zijn ons gunstig gezind. De voorspelde vriesnacht is uitgebleven en de temperatuur is licht positief. Ook doet de zon moeite om de wolken te overwinnen.

Op dit traject is er 1 barrage en 1 vistrap, beide bevaarbaar. De dames in de canadees nemen bij de barrage toch liever de beslissing om dit vanaf de oever te volgen terwijl hun wederhelft met de boot  deze eerste hindernis neemt. Na deze kunstjes af te zien beslist Karin dit ook met een canadees te proberen bij de vistrap. Waar zij zonder kleerscheuren doorkomt. Dus geen zwempartijen vandaag. Moe maar voldaan keren wij naar Mormont terug, nog op tijd voor een vieruurtje.  Het is al donker wanneer onze jeugd terug binnen komt, met een gezonde rode blos op de wangen. 

Ook deze avond een volledige maaltijd op het menu met soep, varkenswangetjes met friet en keuze uit 2 desserten. We worden echt verwend. Maar we moeten ons energiepeil natuurlijk op niveau houden want varen in de kou dan verbruik je wel wat.

Dag 3 Wandeling,

Zondag morgen zijn er naast het brood ook chocoladebroodjes en croissants. Wat bij sommige tot ernstige onderhandelingen leidt om 2 koeken van dezelfde soort te bekomen.

Voor een aantal onder ons, met studerende jeugd, is het moment van vertrek direct na de opruim van het huis. Met de andere deelnemers maken we een wandeling langs de Martin-Moulin waar de bevers  verwoed dammen aan het bouwen zijn, zoveel ijver, een mens word er stil van.

Nog gezamenlijk een broodmaaltijd met de laatste dessert, de restjes verdelen en gevonden (of verloren) voorwerpen verzamelen. En voor je het weet zit je in de auto terug naar huis.

Oprechte dank aan de werkgroep jeugd en iedereen die ons dit weekend culinair in de watten gelegd hebben.

Els