Ourthe Paasweekend

2018  : met Pasen te gast bij de Brusselse Kayakclub te Lohan (Ourthe)

De Ourthe .... Pasen .... het is traditie dat onze club dat verlengd weekend te gast is bij de Brusselse Kayak te Lohan, in de buurt van La Roche-en-Ardenne.
De "voorwacht" had als eersten pech met het weer :  thuis vertrokken met een waterig zonnetje veranderde dat in koude regenbuien in de omgeving van Marche-en-Famenne.
Tenten en caravans werden in de regen opgezet. Gelukkig konden we wat later goeie dag gaan zeggen in het clubhouse ... voor de nieuwelingen een aangename verrassing.
 
Zaterdag 31/03 werd er dan verzameld op het klassieke "kajakuur" om rond 10:00u naar Nisramont te rijden. Dat was echter buiten onze Bob gerekend die het (weer eens) presteerde om te laat te komen, soit.
De pegel aan de startzone toonde een niveau van 0,85m en al vlug ontdekten we dat er een goede waterstand was ..... maar daardoor werden de mooie 'speelplaatsjes' beperkt in aantal. 
We keken al uit naar de doortocht aan 'Les Ondes' waar een partij rotsblokken een mooie technische passage vormt .... dat was nu bijna 'rechtdoor' paddelen, pech dus. Maar het zonnetje kwam daar tijdens onze pic-nic tussen de wolken priemen en het werd voor de eerste keer genieten.
Het mooie weer was spijtig te vlug over en we kwamen aan de RBKC toe met spetters. De avond werd dan gezellig afgerond aan de open haard in het clubhouse, en de Chouffe smaakte .....
 
Zondag 01/04 :  Pasen
Bij het ontwaken ontdekten we dat er aan onze caravans en tenten paaseitjes lagen. Naar verluid waren èn de klokken
èn de paashaas gepasseerd. Bijna hadden we een paashaasassistente ontmaskerd maar 't was een vroege ontwaak-ster die de lekkernijtjes aan het oprapen was. Het jaarlijks mysterie is nog altijd niet opgelost ..  zijn 't misschien Nutons?
Het volgend traject werd gepaddeld van La Roche (aan het Atheneum) tot in Hampteau, aan de grens met Hotton.
De enige aprilvissen waren wij die bibberend aan de start wachtten op de terugkeer van de shuttle met de chauffeurs die de auto's aan de aankomst geplaatst hadden.
Met een flinke ploeg (11 kajaks + 2 kano's) hadden we na amper enkele honderden meter een kentering en kwam de
reddingsploeg in actie. En terwijl onze zwemmer aan wal gebracht werd kenterde op ongeveer diezelfde plaats een
'toerist' .... en deze keer was het bergen van die kajak een probleem : er zaten geen luchtzakken in en de zwemmer was aan de overzijde van de Ourthe aan land gegaan.
De tocht werd vlot verdergezet waar we na het passeren van de oude molenstuw te Jupille aan land gingen voor een kort hapje. Prima idee van Danny want daar hadden we door de dennenbomen aan de bosrand beschutting tegen regen en wind.
Vlug paddelend om weer 'warm' te geraken kwamen we aan de vistrap.
Er was intussen door de anciens uitvoerig raad gegeven hoe die 'trap' moest gesprongen worden, tja, daar speelde de
waterstand opnieuw parten : bij een normale waterstand gebeurt dat in 3 niveau's ... nu was dat gewoon rechtdoor en stond op elke trap een flinke keergolf.
Veiligheidshalve werd daar dan overgedragen en werd die passage alleen door de gevorderden gesprongen, ook met
een kano (maar die heeft dekzeilen). Prima gegidst door zijn vader passeerde Kamiel, die de eerste keer dat parcours paddelde, deze vistrappen. 
 
Maandag 02/04 : Paasmaandag
Gewoonlijk gaan we dan wandelen maar nu was de goesting 'op' : 't was opnieuw koud en beginnen regenen. Tussen de buien door werd vlug de tenten opgeplooid en de luifels afgebroken en rond de middag huiswaarts gereden.
Besluit : het was een sportief paddelweekend dat verstoord werd door regen en hagelbuien. Maar daar kan een kajak-vaarder tegen, maar liefst met een zonnetje tussendoor !
Volgend jaar hopelijk beter weer, want dan is Pasen later op het seizoen.
 
JaDem