Kleine Nete 2018

1 mei 2018

Vandaag stond de kleine Nete op ons programma. De start was gepland vanaf de watermolen te Retie met als einddoel de uitstapplaats aan de stuw te Herentals = een traject van ca 17,5 km.
 
Met Wilipedia als leidraad ontdek je dat de kleine Nete een zijrivier is van de Nete in het stroomgebied van de Schelde.
Dit stukje rivier ontstaat door regen en veel water afkomstig van door irrigatie gevoede beekjes in het gebied tussen Arendonk, Retie en Mol-Postel. Ergens las ik een mooie beschrijving : ..." door het hart van de Antwerpse Kempen kron-kelt één van de zuiverste waterwegen in heel Vlaanderen ...,
De vorige dagen had het in Vlaanderen hevig geregend maar Frank had voorspeld dat de regen België zou doortrekken in de richting van Nederland en in de loop van de namiddag ging  verbeteren met, je kon het bijna niet geloven, zonne-schijn.
Toen ik 's ochtends de auto uit de garage haalde wees de termometer amper +5°C aan en ben ik vlug mijn 'mofjes' gaan zoeken.
 
Aan de watermolen te Retie kon je zien dat er de vorige dagen serieus water geweest was : de kleine Nete was nog altijd een lichtbruine waterloop.
Met 14 kajaks en 3 kano's werd de tocht aangevangen.
Het eerste gedeelte vanaf Retie is tamelijk smal met wilgenstruiken die in de weg stonden voor de beginners.
Deze moeilijke passages werden onder begeleiding zonder al te veel problemen gepasseerd. 
 
Na enkele kilometers wordt  de rivier breder en was onze grootste tegenstander de wind, en niet te geloven, de zon kwam door de wolken priemen. Op het tempo van de kano's werd het genieten van het mooie landschap.
 
De eerste stuw en overdraagplaats was te Kasterlee waar we de instaptrappen hebben bezet voor onze picnic, genie-tend van het warme zonnetje. Zalig was dat, er werd zelfs al gezocht naar zonnecrème, .... en de mofjes gingen van de
paddels af.
En dan ging het verder naar de stopplaats 'Bobbejaanland'. Deze halte hoor ja al van ver aan het gejoel en het gekletter
van de rollercoaster.
 
Vanaf daar was het nog een 6km paddelen tot ons eindpunt : de stuw te Herentals.
Na het opbinden van de kajaks werd in de weide aan het café nagepraat en de tocht huiswaarts aangevangen.
 
==============
 
De kleine Nete staat met, onder ander ook de Dijle, in het "kajaknetwerk" zijnde een project dat enkele jaren geleden opgestart werd door de Vlaamse Overheid  in samenwerking met diverse lokale besturen, waterwegbeheerders en an-dere partners als sport Vlaanderen (voorheen Bloso) en onze federatie VKKF. 
Aan elke instap- of uitstapplaats staan er panelen met uitleg over de fauna en flora en het traject van het bevaarbare gedeelte van die rivier, alsook de afstanden tussen de verschillende in- of uitstapplaatsen.
Op die plaatsen werd er gezorgd voor aanlegsteigers en trappen en rustbanken en picnicplaatsjes.
 
JaDem