De Maas van Smeermaas (Lanaken) tot aan het veer te Meeswijk

18 juni 2017 : de Maas van Smeermaas (Lanaken) tot aan het veer te Meeswijk

19 juni 2016 : mijn relaas begon als volgt  ..... deze lente hadden we nog niet veel zon gezien, felle regen-buien en het koude weer waren tot vandaag de aanloop naar de zomer.

Maar nu hadden we meer geluk want af en toe kwam een schuchter zonnetje piepen tussen de wolken.
En water was er ... het eilandje juist na de start was overstroomd : een vlugge peiling toonde dat er daar zo'n 80cm water onder de kajak was, oeps.
 
Dat was dus vorig jaar  ......
18 juni 2017 : bij mijn aankomst op de Bosscherweg ontstond een begin van paniek ....er was bijna geen water in de Maas te bespeuren : grote droge plekken in het midden van die grote rivier waar links van het eilandje er een beetje stroming was die in de smalle versnelling zijn weg verderzocht. Daar zou onze tocht van start gaan !!
 
Toen de rest van de ploeg aangereden kwam zag ik de eerste 'toeristen' die zich aanmeldden aan de container van de verhuurder, dus was er geen versperring van de Maas van kracht.
 
Eens de "navette" terug was en de gebruikelijke foto's aan de start in het geheugen zaten kozen wij met 12 kajaks en 1 kano het frisse water.
 
De eerste versnelling aan het eilandje ging vlotjes, alleen was het zorgen dat je exact in de flew paddelde. 't Ging goed worden : we hadden de zon in de rug, de Nivea was in dikke lagen op onze armen, hals en nek gesmeerd en het water was perfect van temperatuur.
 
Niettegenstaande het lage niveau van de Maas  was er voldoende stroming om comfortabel te paddelen.
Regelmatig ontmoetten we mini stroomvernellingen die ons in grote lussen over de Maasbedding deed la-veren.
 
Enig minmunt waren de drempels : het water concentreerde zich op één passage waarop het hobbelig afroetsjen werd over de rotsbrokken. Geen problemen, iedereen kwam daar (bijna) perfect over.
In een korte briefing werd het bevaren en afstand houden op zo'n hindernis besproken waarop de tocht vervolgd werd.
 
Het werd genieten van de natuur : regelmatig werd een kudde paarden of koeien opgemerkt die wonen in het natuurgebied en die zich kwamen verfrissen in de Maas.
 
Pic-nicplaats waren er genoeg, maar eentje met schaduw onder de bomen vonden we niet. Tja, ge kunt niet alles hebben, hé.
En na deze stevige paddeltocht kregen we de ferry over de Maas tussen belgië en Nederland in 't zicht en landden we op de keien van het Maasbanket ..... en wachtte een stuk stevig klunen om onze kajaks tot aan de auto's te brengen.
 
En dan werd in de schaduw van de notenboom  (speciale dank aan Jaklien en Monique die daar gezorgd hadden dat er stoelen 'gereserveerd' waren) aan het 'fritkot' op de Belgische oever wat nagepraat over de prachtige tocht op deze zonnige dag.
 
Voor de statistiek :
in 2016 gemeten op het eilandje aan het vertrek, in het midden daarvan, hadden we ongeveer 1m  water onder onze kajak,
in 2017 in het passeren van dat eilandje vastgesteld dat de basis droog stond, maw dat er op zijn minst 1 m water minder was dan het 'normale' peil ......  wil dus zeggen dat we ongeveer 2m niveauverschil hadden!
 
JaDem