Alpen 2020

Kayakvakantie in de Hautes Alpes

Van 10 tot 24 juli 2020

Vermits we elk jaar een jaartje ouder worden en het einde van de pandemie niet in zicht was besloten we toch maar onze caravan aan te haken en naar de Hoge Alpen te vertrekken. Het was wel met gemengde gevoelens door de vrees voor Corona en ook omdat de “civiele bescherming” en “ takeldienst Michel” niet van de partij waren.
Op de camping “le Courounba” in les Vigneaux kreeg onze club voor 12 emplacements een volledige straat ter beschikking met plekken de ene al meer in de zon dan de andere.Sommigen onder ons hadden zich reeds een paar dagen voorbereid in Sault-Brénaz en voelden zich klaar om de Alpenrivieren te temmen.
Het Claréke, “piece of cake” , de Durance “geen problemen”, zelfs onze beginneling Remy ging met pretoogjes door de Rabiou.
Onze monitor Jeroen kon het dan ook niet nalaten zoveel keerwaters te nemen dat onze armen er langer van werden.
De Guysane bracht sommigen wel aan het twijfelen zodat ze wijselijk hun bootje omdroegen aan de Guibertes .
En dan kwam eindelijk de Onde! Een glinsterend wit lint kronkelend te midden van de groene bossen van de prachtige Alpen onder een gouden zon.
De Onde vind ik dan ook het mooiste riviertje van de streek.
De waterstanden waren dit jaar echter zo hoog dat er bij het vertrekpunt aan de parking toch bedenkelijk gekeken werd en naarstig gezocht naar een veiligere vertrekplaats.
De eerste zwemmer kwam er dan ook al na 10m. De reddingsploegen moesten volop aan de bak. Daarna werd de groep uiteen geblazen en de zwemmers verspreid. De keerwatertjes waren dan ook dun gezaaid  en het
ging echt wel snel.
Intussen werden blauwe plekken opgelopen, peddels gebroken en ego’s verdronken.
Voor diegenen die het gehaald hadden volgde nog een etappe. Na het omdragen van zo’n slordige 799m volgde de laatste beproeving, nl. de Gyronde.
De versnelling aan de brug kon al dadelijk 2 kayakkers strikken.
Daarna zorgde de dubbel R-steen voor de laatste zwempartij!
De fotografen van dienst die al uren zaten te wachten op hun goed uitgekozen plekje konden dan uiteindelijk toch al dat spektakel vastleggen.
’s Avonds, op de camping werden de zere plekken opgemeten en konden de reddingsdiensten eindelijk wat uitblazen bij een fris pintje dat ze zelf voorzien hadden.
Onze jeugdige specialisten (van 14j tot 74j) pakten ook nog de Guil in tot ieders contentement zodat iedereen op elk kayakniveau zijn gading kon vinden.
 Niettegenstaande het gebrek aan terrasjes, het schaarse bezoek aan marktjes en restaurants, maar dankzij het goede weer en de goede waterstanden kunnen we toch zeggen dat het weer een op en top gelukte kayakvakantie was.  

Met dank aan het bestuur en alle kayakliefhebbers.        

René